Kunsthalle LAB bude mať svojich návštevníkov aj okoloidúcich pod kontrolou

V Kunsthalle LABe otvoria 6. novembra 2014 výstavu poľsko-maďarskej dvojice vizuálnych umelcov, ktorá pôsobí pod názvom Elektro Moon Vision. Tvoria ju Elwira Wojtunik a Popesz Csaba Láng. Ich multimediálne projekty interaktívneho charakteru patria medzi to progresívne, čo vytvára stredoeurópsku scénu súčasného vizuálneho umenia. Výstavný projekt Random Eye Check (REC) vyšiel z medzinárodného Open Call. Návštevníkom a okoloidúcim chce navodiť pocit neustáleho sledovania. Bratislavská Kunsthalle výnimočne upravila aj otváracie hodiny v LABe, ktoré posunula na 17.00 – 19.00, v piatok až do 21.00 hod. Po ukončení otváracích hodín bude možné sledovať inštaláciu z exteriéru až do polnoci. Večerný režim pomôže prehĺbiť zážitok z výstavy.
„Výstavný projekt Elektro Moon Vision sme vybrali najmä z toho dôvodu, že kreatívne pracuje priamo s výkladmi LABu. Ide o site-specific inštaláciu, ktorá reaguje na špecifiká mimoriadne frekventovaného miesta v centre mesta a reflektuje aktuálny fenomén permanentného dozoru či sledovania. Zároveň prevracia tradičný vzťah výstavného priestoru a diváka, kedy dielo resp. umenie nečakane vstupuje do hry ako autonómny subjekt, ako pozorovateľ svojho okolia,“ povedala kurátorka LABu Nina Vrbanová. Zaujímavé podľa nej môže byť aj mediálne pozadie projektu, ktorý do nášho vizuálneho prostredia prináša inovatívny "high-tech" výraz príbuzný stratégii mappingu. Výstava Random
Eye Check potrvá do 27. novembra 2014.
Dvojica umelcov vznikla pred desiatimi rokmi v Budapešti. Vytvára multimediálne projekty súvisiace so široko vnímaným audio-vizuálnym umením, ktoré realizuje prostredníctvom audiovizuálnych predstavení, interaktívnych video-inštalácií, veľkoformátových multimediálnych projekcií, vrátane priestorového mappingu či projekčnej scénografie v divadelných a operných predstaveniach.
„Cieľom projektu REC, inštalovaného do skleneného priečelia bratislavskej Kunsthalle, je navodiť zdanie permanentného sledovania. Makety kamier sú nasmerované na okná oddeľujúce priestor galérie od ulice. Pozorovací uhol objektívov sa neprestajne mení, čím vzniká dojem, že kamery dôsledne sledujú okoloidúcich. Kamery tak vstupujú do vzťahu závislosti a vzájomného pôsobenia s divákmi – náhodnými okoloidúcimi – teda s osobami, ktorých to viac či menej zaujíma,“ napísal kurátor výstavy Krzysztof Siatka.
Poľský kurátor ďalej upozorňuje, že sledovanie spoločnosti v našom kultúrnom kontexte nie je výnimkou. Sme monitorovaní v meste, na cestách a vďaka internetu pri každej aktivite. Ide najmä o ekonomické ciele, získavanie údajov, ktoré umožňujú lepšie predávať produkty či lepšie ich prispôsobovať našim racionálnym potrebám. „Zdá sa, že dnešná spoločnosť sa dokáže prispôsobiť mnohým formám dozoru. Najmä tým, ktoré jej neprekážajú a podieľajú sa na všeobecnom pohodlí. Chtiac-nechtiac sa dostávame do interakcií s reálnymi a virtuálnymi spôsobmi získavania údajov o nás samých. Inštalácia Random Eye Check vynikajúco ilustruje tento moderný systém závislosti. Nemusíte totiž milovať umenie, aby na vás umelecké dielo uprelo pohľad. Rovnako ani váš pozorovateľ nemusí byť skutočný, aby vyvolal dusnú atmosféru kontroly. Stačí, ak iba vytvára dojem, že existuje,“ uzavrel Siatka.

Výstavný plán Kunsthalle LABu koncipuje interná komisia kurátorov Domu umenia/Kusthalle Bratislava (KHB) v zložení: Juraj Čarný, Richard Gregor a Nina Vrbanová, ktorá zároveň posudzuje výstavné projekty prihlásené do výzvy z januára tohto roku. Dramaturgiu priestoru orientujú na najsúčasnejšie, presahové prejavy vizuálneho umenia. Ako povedal Juraj Čarný, ambíciou je prezentovať projekty interaktívneho charakteru, site-specific, pracujúce so svetlom a zvukom, počítajúce s aktívnou účasťou diváka, nabúravajúce tradičné vnímanie súčasného umenia ako výlučne výtvarnej disciplíny.

Partneri výstavy: Poľský inštitút Bratislava, Culture.pl, iStores

Názov výstavy: Random Eye Check
Autori: Elektro Moon Vision (Elwira Wojtunik a Popesz Csaba Láng)
Kurátor: Krzysztof Siatka
Vernisáž: vo štvrtok 6. novembra 2014 o 18:00 hod.
Trvanie výstavy: 7. 11. - 27. 11. 2014
Miesto: Kunsthalle LAB

Otvorené:
Str – Pon: 17:00 – 19:00 hod.
Pia: 17:00 – 21:00 hod.
Uto: zatvorené